Pályázati beszámolók 2019

Forrás a zenének - Feladat a zenésznek - EMT-ZENE-19-0019

A Térzene program keretén belül, a zenekar hét nagyszabású koncertet szervezett. A térzene program filozófiáját követve, a hangversenyek azokhoz is eljutottak, akik esetleg nem látogatják a koncerttermeket. A támogatás segítségével az együttes eszközparkja is jelentős mértékben fejlődött, így a szabadtéri koncerteken is jó minőségű hangzást produkált a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar. A szakmai koncepció három részből épült fel. Az elsőben populárisabb, közönségcsalogató repertoárral léptünk fel, itt az volt a cél, hogy minél nagyobb tömeget tudjunk bevonzani a produkciókra. Ilyen volt a Pomázi városnapi koncert, A Dunakanyar régiót érintő Pilisszentkereszti Rock Symphony, a pomázi Teleki-Wattay kastély parkjában megrendezett térzene. A második kiemelt cél, az ingyenes, templomi, barokk hangversenyek, amelyek a pomázi Szent István Plébániatemplomban, és a Váci Székesegyházban kerültek megrendezésre. A harmadik, a fiatal közönséget szólította meg, a Szentendrei PMK Színháztermében, a világviszonylatban is egyedülálló MARVEL koncertet a nagy érdeklődésre való tekintettel, meg kellett ismételni! A rendezvények nagyon sikeresek voltak, a programokat kiemelt érdeklődés kísérte. A térzenéken 600-700 fős közönség gyűlt össze, a MARVEL két teltházat vonzott, a komolyzenei koncerteken is megteltek a templomok.

A koncertekről: Az együttes a Gyermeknapi Programok keretében adott nagy sikerű hangversenyt Pilisszentkereszten. A koncert fővédnöke Hadházy Sándor képviselő úr volt, aki megtisztelte jelenlétével a z eseményt. A koncerten közönségcsalogató repertoárral készültünk, amelyben klasszikus Rock zenék fúvószenekari adaptációi jelentek meg, A Dunakanyar régióban meghirdetett koncertre a környező településekről is szép számmal érkeztek érdeklődők. A hangverseny programjában többek között Szörényi-Bródy:István a király, Queen-Medley, LGT, AC/DC és Bon Jovi összeállítások szerepeltek.

Vicsi László polgármester úr megnyitója után adtuk elő nagy sikerű és nagyon jó hangulatú műsorunkat, a Pomáz Város Napján. A szabadtéri Star Wars rendezvényen szép számú, lelkes közönség gyűlt össze. A koncerten a következő népszerű darabok hangzottak el: Star Wars Episode VI. Celebration Theme, Star Wars Galaxy Funk, Star Wars: Cantina Band, Star Wars Jedi Rock, Star Wars Episode I. Ending Celebration.

A pomázi Teleki-Wattay kastélykertben hangulatos "Garden-partyt" szerveztünk, amelyre vendégfellépőként meghívtuk a Németországból érkezett Falkenbergi Fúvószenekart. A repertoár könnyűzenére épült, de helyet kaptak benne népszerű filmzenei átdolgozások is. A programot, a két zenekar közös produkciója zárta.

A zenekar kiemelt célja bebizonyítani, hogy a fúvószenének létjogosultsága van a koncerttermekben, templomokban. Ennek jegyében az együttes immár egy évtizede rendszeresen komolyzenei koncerteket rendez az ország reprezentatív székesegyházaiban, amelyeket rendszerint kiemelt érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt számos klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be.

A térzene program során, J. S. Bach, fúvószenekarra átdolgozott művei szólaltak meg. A Váci Dómban és a Pomázi Szent István székesegyházban előadott koncertek-a járványügyi helyzet ellenére, és rendeletek betartása mellettt- telt ház előtt szólaltak meg.A különleges műsort, 2021-ben a Lipcsei Bach Fesztiválon is bemutatjuk!

Pályázatunk egyik kiemelkedő célja egy olyan innovatív, nemzetközi szinten is egyedülálló koncert megvalósítása volt, amelyben az igen népszerű Marvel filmek zenéit szólaltatjuk meg fúvószenekari adaptációban. Az egész estés koncertet látványos színpadkép, prezentáció és lézer hologramos animáció kísérte! Nem titkolt célunk, hogy ezzel a fiatalabb generációkat is bevonzzuk a koncerttermekbe és a hazai fúvószenekarok számára szakmai inspirációt nyújtsunk.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy vonzóvá, érthetővé tegyük a fiatalok számára a fúvószenekari műfajt, ez pedig nem könnyű feladat ebben a digitális, a média által diktált populáris "techno zene korban". A mintegy 21 filmből álló eposz és a filmek zenéje igen népszerű, emiatt úgy gondoltuk, hogy nagyon nagy támogatottsága és hatása lesz a koncertnek! A hangszereléseket a zenekar karmestere, Széplaki Zoltán készítette, aki ez idáig mintegy háromszáz zeneművet dolgozott át. A helyszín, az 400 fő befogadására alkalmas Pest Megyei Könyvtár Színházterme (Szentendre) volt, a kiemelt érdeklődés miatt, a koncertet megismételtük. A hangversenynek óriási sikere volt, valószínűleg ez volt az együttes fennállásának legszínvonalasabb előadása.

Az alkotó tér - a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar kiemelt tehetségeinek programja (NTP-MŰV-19-0089)

A program fő célja, a legtehetségesebb tanítványaink tudásának mélységi gazdagítása, bővítése. Emellett kiemelt feladunk felkészíteni őket a zenekarunknál bevált gyakorlatok, módszerek, innovációk önálló alkalmazására, továbbítására, újabb zenekarok, zenei egyesületek alapítására.

A program során a résztvevők nagyobb mélységében ismerkedtek meg a legmodernebb légzéstechnikákkal, stílusismerettel, akusztikával, versenypszichológiával és zene-hangszertörténettel, mint az általános zeneórákon. A tanulók a projekt során minden fúvós kamarazenei felállással megismerkedtek, hangszereléseket készítettek, és a foglalkozások egy részében már az önállóan vezetett próbákra is sor került. Az elvégzett munka eredményeként, tanítványaink kompetenciákkal fognak rendelkezni az önálló zenekari munkához, zenei egyesületek létrehozásához és működtetéséhez. A projektet egy olyan négynapos tábor zárta, ahol a foglalkozások során elsajátított készségek segítségével, önállóan, gyakorlatban kellett a növendékeknek megszervezni és levezetni a próbákat. A résztvevők összetételét figyelembe véve, a táborban kamarazene, Brass-Band, illetve Big-Band csoportokat alakítunk ki.

Az intenzív zenei tábor helyszíne idén Demjén volt, ahol ideális környezetben tudtuk a próbákat megvalósítani.

A projekt része volt az egri Kepes Intézet látogatása, ahol a világhírű képzőművész, Kepes György munkásságával ismerkedtünk meg. Emellett interaktív bemutatón vettünk részt, amelyben művészetének és filozófiájának a kortárs művészetre gyakorolt hatását mutatták be. A program a Nemzeti Tehetségpont sikeres pályázata segítségével valósult meg, köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását!

Barokk hangverseny a VIII. Római Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon - Olaszország, 2019.03.13-2019.03.17.

Az együttes egyik kiemelt célja bebizonyítani, hogy a fúvószenének van létjogosultsága a koncerttermekben, templomokban. Ennek jegyében az együttes immár kilenc éve rendszeresen komolyzenei koncerteket rendez az ország vezető székesegyházaiban, amelyeket rendszerint nagy érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt több tucat klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be. Az utóbbi évek templomi koncertjei tematikáját a barokk szerzők művei alkották, a repertoárt a legnagyobb mesterek, J.S. Bach, Händel, Telemann, Vivaldi, Marcello, Porpora, Pezzel, darabjaiból állítottuk össze. Reményeink szerint, koncertjeink hatására országos szinten is megjelenik a barokk mesterek repertoárja a fúvószenekaroknál.

2018-ban elhatároztuk, hogy az itthoni fellépések mellett, nemzetközi szinten is bemutatjuk komolyzenei repertoárunkat.

A nagysikerű Lipcsei Bach Fesztivál szereplés után, idén márciusban részt vettünk a Római Nemzetközi Zenekari és Kórusfesztiválon. A rendezvényen egyetlen fúvószenekarként jelentünk meg és az elmúlt évek tematikáját követve, barokk repertoárral készültünk. Szokás szerint, a koncertet egy hosszabb felkészülési időszak előzte meg, ahol a repertoárépítés mellett mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektettünk a foglalkozásokon. A fesztivál színhelye a Teatro don Bosco színház és a Pantheon voltak, és abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy mindkét helyszínen a zenekar koncertje nyitotta meg a fesztivált. A szerepléseket igen sikeresnek ítélem meg, hiszen egy fárasztó utazás után, felkészülési lehetőség nélkül, teltház előtt, a maximumot nyújtotta az együttes, nagy közönségsikert aratva.

Számunkra is hasznos volt szakmai szempontból a rendezvény, hiszen 14 együttest hallgathattunk meg a világ különböző részeiről, és a szimpóziumon a tapasztalataikat is megoszthatták egymás között a szakmai vezetők.