Rólunk

Az együttes 1993 februárjában alakult a Pomázi Zeneiskolában, (2006-tól Teleki-Wattay Művészeti Iskola) és az eltelt időszakban hatalmas utat járt be, nemzetközileg ismert fúvószenekarrá vált. 2010-ben egyesületet is létrehoztunk annak érdekében, hogy a zeneiskolai együttest minél nagyobb támogatáshoz tudjuk juttatni. (Kiadványok megjelentetése, pályázatok, adó 1%). A szakmai munkát már a kezdetektől, a zenekarvezető, Zsideiné Szőke Erika (szakértő mesterpedagógus) és Széplaki Zoltán (innovátor mesterpedagógus) irányítja, ezen kívül két fúvóskolléga vesz részt a zenekar életében, akik heti rendszerességgel szólam és szekciópróbákat tartanak. A fúvós tanszakon a kamarazene oktatás is kiemelt szerepet tölt be, a növendékek már az alsó évfolyamoktól különböző felállású, kisebb létszámú együttesekben ismerkedhetnek meg a közös zenélés élményével.

A tanszakra jelentkező tanítványainkat már a kezdetektől a közösségi zenélésre készítjük fel!

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a kezdő hangszertanulók is be tudjanak ülni a zenekarba, ügyelve arra, hogy a nagyobb tudással rendelkező továbbképzősök haladása is folyamatos legyen. Ennek érdekében minden egyes növendék számára differenciált nehézségű anyagot hangszerelünk, így a tehetséges, de a koruk miatt alacsonyabb tudású növendékeink hasznosak és értékes tagjai a zenekarnak, emellett a felsőbb évfolyamban lévők fejlődése is biztosított. A saját hangszerelések száma mára már elérte 200 darabot, amelyet digitális könyvtárban tárolunk. A kották formátuma lehetővé teszi, hogy folyamatosan átdolgozhassuk az éppen aktuális tanulócsoport tudásszintjére.

Az együttesnél alkalmazott módszerek "jó gyakorlat" ami megtalálható a Tehetségpont portálon is.

Az együttes és a pedagógiai módszertan bekerült a Magyar Alapfokú Művészetpedagógia Értéktárába.

A nevelési attitűdről. 

A Pomázi ifjúsági Fúvószenekar tagjai kizárólag a Teleki-Wattay Művészeti Iskola jelenlegi, vagy végzett növendékei. Projektjeink során sohasem a produkció a fontos, hanem az ahhoz vezető út, a tanulási folyamat. Nemzetközi versenyeinken is kizárólag saját tanítványainknak adunk szereplési lehetőséget, még akkor is, ha adott esetben egy szólam átlagéletkora mindössze 15 év. Ennek lényege, hogy mindenki fontosnak és értékesnek érezze magát és az általa elvégzett munkát! A nevelési folyamat szerves részét képezik a nagyszabású, innovatív koncertjeink, amelyek látszólag a közönségnek szólnak, de s az előadás tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa.

 • Néhány fontosabb zenekari fellépés, díj:
 • Helsinki Nemzetközi Fesztivál, Finnország, 2008.
 • Nemzetközi Brass Band Fesztivál Laussane, Svájc 2009.
 • Nemzetközi Filmfesztivál Kremsmünster, Ausztria 2011.
 • Star Wars Symphony ősbemutató, Pomáz 2010.
 • Nemzetközi verseny, középkategória I. helyezés, Dunabogdány, 2007.
 • Nemzetközi verseny, középkategória II. helyezés, Dunabogdány, 2009.
 • Városi Közművelődési Díj a Zenekar számára, Pomáz, 2009.
 • Saxoniade Nemzetközi Ifjúsági Fúvószenekari verseny, Bronz minősítés, Németország 2007. Saxoniade Nemzetközi Ifjúsági Fúvószenekari verseny, Ezüst minősítés, Németország 2009.
 • Nemzetközi Felnőtt Fúvószenekari verseny Velenje, Bronz minősítés, Szlovénia 2010. 
 • Komolyzenei koncertek az Esztergomi Bazilikában, 2009. 2011.
 • Star Wars Symphony bemutató a Millenáris Teátrumban 2012.
 • Walt Disney "Varázs" hangverseny a MOM Kulturális Központban, 2012.
 • Barokk hangverseny a Pécsi Dómban, 2013.
 • A Szférák harmóniája-térhatású koncert, Pomáz 2013
 • Barokk hangverseny a Kőbányai Szent László Templomban, 2014.
 • Battle of The Heroes bemutató-Pomáz, 2014.
 • "Zaton Summer", Nemzetközi Ifjúsági Fúvószenekari Fesztivál, Horvátország 2014.
 • Csillagszólam koncert bemutató, Pomáz 2014.
 • Komolyzenei hangverseny a budapesti Szent István Bazilikában 2015.
 • Star Wars Fantasy ősbemutató, Pomáz, 2016.
 • Barokk hangverseny a budapesti Szent István Bazilikában 2016.
 • Star Wars Fantasy 5.1 (térhatású koncert) bemutató a MOM Kulturális Központban 2016.
 • Részvétel a FlicornoD'oro nemzetközi (felnőtt) fúvószenekari versenyen, Olaszország 2017.
 • Bach koncert a budapesti Szent Erzsébet-templomban, 2017.
 • "Home Alone"-filmzene előadás a TWMI gyermekkórussal, Pomáz 2017.
 • Rock Symphony - Koncert Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében - Szentendre 2018

Zenei hagyományaink és a meglévő "jó gyakorlatunk" mellé folyamatosan keressük azokat az ismereteket, amitől még jobbá, hatékonyabbá tehetjük módszereinket. Ennek természetes követelménye - a hazai mellett - a nemzetközi kapcsolatok létrehozása és a rendszeres találkozások megvalósítása, ami fórumot nyújt a zenekarnak a tapasztalatcserére, egymás munkájának megismeréséhez.

Az elmúlt években, a világ különböző részeiről sikerült kapcsolatokat létrehoznunk, így elég széles körű impressziókkal gazdagodtunk. Érdekes volt összevetni, összehasonlítani, a különböző országokból érkező zenekarok felépítését, hagyományait, módszereit. Többek között volt szerencsénk tanulmányozni amerikai egyetemi zenekarokat, Finn alapfokú illetve professzionális együtteseket, vendégei voltunk egy majd 300 éve(!) működő zenei egyesületnek Ausztriában, és egy svájci konzervatórium munkájába is bepillantást nyerhettünk. A szakmai részen túl, a gyerekeknek kiváló alkalmat nyújtanak az utazások arra, hogy megismerjék más országok kultúráját, lehetőséget kapnak arra, hogy kapcsolatrendszert építsenek fel szerte a világban.

Nemzetközi kapcsolataink, közös koncertek:

Gustavus Band Minnesota - USA.

Georgia Állami Egyetem, Concert Band - USA.

A Lausanne-i konzervatórium fúvós együttese - Svájc.

Oberhauseni Ifjúsági Fúvószenekar - Németország

Hyvinkaa-i Fúvószenekar - Finnország.

Újvidéki Harmonika Együttes - Szerbia.

Pétange Brass Band - Luxemburg.

Salzburgi Tartományi Együttes - Ausztria.

Kremsmünsteri Fúvószenekar - Ausztria.

BlackForest Brassband - Németország.

A Sachsenwaldschule Gymnasium szimfonikus zenekara - Németország.

Csíkszentsimoni Fúvószenekar

Innovációk

Az együttesnél a kezdetektől fontos szerepet tölt be progresszió, és az internetnek köszönhetően innovációink hatása már nem csak provinciális szinten jelenik meg. A világháló (közösségi média) segítségével produktumaink nem kizárólag a közönségnek szólnak, a szakma figyelmét is felkeltik, így számos újítás, vívmány, rendezvényeink hatására valósult meg országszerte.

A következő innovációk (a teljesség igénye nélkül) újító erővel bírtak és inspirációt adtak a fúvószenekaroknak a fejlesztéseikhez.

2005-ben tematikus CD-kiadványt jelentettünk meg, amelynek bemutatóján kivetítők, plazmatévék segítségével illusztráltuk az éppen előadott zeneművet. Zenekari logó terveztünk.

2006-ban az elsők között készítettünk weboldalt és hoztunk létre Youtube csatornát a zenekar számára. Ebben az évben létrehoztuk digitális kottatárunkat is.

2007-ben a világhálón indítottuk el digitális kottaboltunkat, ahol a zenekar hangszereléseit tettük elérhetővé a szakmai közösség számára.

2008-ban, 60 mikrofonnal, az ország vezető stúdiójában (Tom-tom) rögzítettük filmzenei CD-nket.

2009-ben az Esztergomi Bazilikában, az országban (fúvószenekarral) először adott tematikus komolyzenei, templomi hangversenyt együttesünk.

2012-ben Budapesten, a Millenáris teátrumban mutattuk be eddigi legnagyobb projektünket, a Star Wars Symphony-t, ahol a produkció mellett, a színpadtechnika, a merőben új tematika nemzetközi visszhangot váltott ki. Ugyanebben az évben a MOM Kulturális Központban, egy egész estés, különleges Walt Disney koncerttel népszerűsítettük a fúvószenét.A két koncert zenei anyagát, még abban az évben, dupla CD. formájában jelentettük meg.

2012-ben SoundClode csatornát is létrehoztunk a zenekar számára.

2013-ban a Pécsi Dómban felvett barokk hanganyagot Pendrive-on adtuk ki!

2014-ben a" Csillagszólam" hangverseny zenei anyagát virtuális CD formájában tettük közzé az interneten.

2015-ben, Pitagorasz elméletére épített, térhatású/szinesztézia koncert, a "Szférák harmóniája" bemutatója.

2016-ban, a budapesti Szent István Bazilikában tematikus Bach koncertet rendeztünk. Még ebben az évben térhatású, Dolby 5.1-es effektekkel kísért Star Wars koncert, a MOM Kulturális Központban.

2016. Elkezdtük a digitális kottapult rendszerünk kísérletét.

2018. 3D nyomtatóval elkészültek az első fúvókák, hangszertatók stb.

A digitális kottatár és a digitális E-papír kottapult.

Kiadványaink:

"Fúvószenekarok régen és ma" - publikáció, 1996.

5 éves a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar - VHS kazetta, 1997.

Első CD kiadvány - 2005.

"Fantasy for Movie Themes" - Filmzene válogatás CD, 2008.

A Zene Ünnepe az Esztergomi Bazilikában - koncert DVD, 2009.

Star Wars - Walt Disney dupla CD album, 2012.

Koncert - pendrive, barokk hangverseny a Pécsi Dómban, 2013.

"Csillagszólam" virtuális CD 2014.

B.A.C.H. pendrive, 2017.

Star Wars Fantasy 5.1 video pendrive, 2017.

Negyed évszázad - jubileumi pendrive kiadvány, 2018.

Tematikus koncertjeink

Az elmúlt években számos tematikus koncertet állítottunk össze, és adtunk elő: Battle of the Heroes, Disney Varázs, Barokk templomi koncert, Star Wars Symphony, " A szférák harmóniája", Magyar Retro(ck), John Williams előadás, Csillagszólam koncert, Nemzetközi pop, Mesés Ünnep, Home Alone, Star Wars Fantasy 5.1., B.A.C.H., Marvel Moziverzum.

"Közel az éghez" - komolyzenei hangversenyeink.

Az együttes egyedülálló komolyzenei repertoárral rendelkezik, amelyet évről évre bővít és mutat be.

A mai kor gyermeke nem értheti meg a barokk stílust, a XX. század zenéjében viszont a hatása benne van. Ebből az eszméből kiindulva, növendékeinket nem kronológiai rendszerben tanítjuk, hanem az ő általuk ismert műveken keresztül vezetjük őket (és a közönséget) egészen a barokk korig, majd ezután vissza a jelenbe. Módszerünk sikerességét jelzi, hogy az évente megrendezett templomi, barokk koncertjeinken tanítványaink hitelesen tudják előadni a legnagyobb mesterek műveit, emellett a közönség érdeklődése oly mértékű, hogy a legnagyobb templomokban is pótszékeket kellett elhelyezni. A programokat az Ars Sacra Fesztivál keretén belül rendezzük meg.

Esztergomi Bazilika 2009, 2011,

Pécsi Dóm, 20013

Budapesti Szent László templom 2014

Budapesti Szent István Bazilika 2015 és 2016

Lipcse BACH Fesztivál 2018

Zenekari felszerelés, próbaterem.

A hangszerek nagy részben a zeneiskola eszközállományába tartoznak, részben pedig a zenei egyesület tulajdona, és vannak saját hangszerrel rendelkező tanulók is. A zeneiskolának köszönhetően az ütősorunk kiválóan felszerelt, az évek során igen sok nagy értékű hangszerrel támogatta az együttest. Ezek között van vibrafon, marimba, xilofon, csőharang, 1 pár timpani, conga. A zenei egyesület pályázatokat, támogatásokat, jegybevételeket felhasználva harangjátékot, koncert gongot, dobszerelést, 2 db timpanit, symphony nagydobot, és bongót vásárolt. Ez igazán impozáns percussion sor! Ezek mellett 50 db. kottapult, 40 db. kottalámpa, mikrofonok, audio technikai eszközök, (amit még fejleszteni szeretnénk) beszerzése is megtörtént. A nagyzenekari próbákat a Teleki-Wattay Művészeti iskola hangversenytermében tartjuk, (sajnos nincs külön próbatermünk) a szólampróbákat a kamaratermekben.

Kiadványaink:"Fúvószenekarok régen és ma" - publikáció, 1996. 5 éves a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar - VHS kazetta, 1997. Első CD kiadvány - 2005." Fantasy for Movie Themes" - Filmzene válogatás CD, 2008. A Zene Ünnepe az Esztergomi Bazilikában - koncert DVD, 2009. Star Wars - Walt Disney dupla CD album, 2012. Koncert - pendrive, barokk hangverseny a Pécsi Dómban, 2013. "Csillagszólam" virtuális CD 2014. B.A.C.H. pendrive, 2017. Star Wars Fantasy 5.1 video pendrive, 2017.