Pályázati beszámoló 

2022.

A Harmadik dimenzió (NTP-INNOV-21-0163) a 

Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar Egyesületének pályázata.

A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület komplex tehetségfejlesztő programjának célja, hogy a zenekar tagjai olyan komplex tudást és kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek segítségével a 3D technológia alkalmazásával képessé válnak a saját fizikai adottságukhoz optimalizált hangszerekhez fúvókákat, eszközöket tervezni és előállítani! A nemzetközi szinten is egyedi program, a tavalyi "Harmadik dimenzió" projekt folytatása. A program Széplaki Zoltán mesterpedagógus legújabb innovációjára épült, aki a Teleki-Wattay Művészeti Iskolában tanítványai részére saját adottságukhoz igazított, egyéni fúvókákat, hangszerkiegészítőket, eszközöket tervezett, illetve állított elő 3D nyomtató használatával. Kutatásairól a tudásmegosztó weboldalán részletes prezentáció is található. Az igen komplex projekt a zenetudomány mellett érintette a kémia, fizika, akusztika, matematika, és nem kis részben a képzőművészeti ágakat is. A foglalkozás minden korosztály számára hasznos volt.

3D szerkesztés és nyomtatás


Márciusban a Virtual Reality technológiával ismerkedtünk meg. A VR vidámparkban virtuális 3D világokban jártunk, csapatokban játszhattunk és még egy hullámvasútra is felültünk. A program a Nemzeti Tehetség Program segítségével valósult meg!  

Ismét 3D Miniverzum kiállítás volt a Művészeti Iskolában!

"Harmadik dimenzió" a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar tehetségfejlesztő programja keretén belül. A zeneiskola tanulói két héten április 4-18 között találkozhattak a világ ikonikus építményeivel.

A Projekt, a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósult meg!

NTP-INNOV-21-0163

#nemzetitehetségprogram #TWMI #edukanyar

Szekciópróbák

Egynapos kirándulások és koncertek

Pomáz Város Önkormányzatának támogatása

A Brassers táborozása Demjénben

Ars poétikánk a közösségi zenére, zenével nevelés! Ez okból kifolyólag kiemelt fontosságúnak tartjuk közösség kialakítását, és a tapasztalati tudás megszerzését. Módszerünk a személyiség tényezők fejlesztésére az együttalkotás öröme, a közös programok, a Flow áramlat, a sikerélmény, és az egyén fontosságának hangsúlyozása. A résztvevők visszajelzése és a program végére elért szakmai fejlődés igazolta a projekt sikerességét!

Az éves projektet egy négynapos intenzív tábor zárta, ahol a foglalkozások során elsajátított készségek segítségével, önállóan, gyakorlatban kellett a növendékeknek megszervezni és levezetni a próbákat. A résztvevők összetételét figyelembe véve, a táborban kamarazene, Brass-Band, illetve Big-Band csoportokat alakítottunk ki. Az idei tapasztalatokat összegezve, (jelen projekt a "Az ötödik elem" tehetségfejlesztő programunk folytatása) elmondható, hogy a kiemelt tehetségeinknek igen nagy az igénye a közös zenélésre! A táborban gyakorlatilag csak ebédszünettel szakították meg a gyakorlást, az utolsó napon megrendezett zárókoncerten pedig közel egy órás repertoárt tudtak bemutatni! Tanítványaink nagyon pozitívan élték meg a pályázati programot, ennek tükrében döntöttünk úgy, hogy folytatjuk a tavaly elkezdett tehetségfejlesztő munkát.


A program helyszíne a demjéni Rózsapark vendégház volt, ahol a zenekari próbákhoz rendezvénytermet is biztosítottak. A résztvevők létszáma 20 fő volt.

A pályázati program végén egy olyan koncert valósult meg, amelyet teljes egészében a résztvevők szerveztek meg, a repertoáron olyan művek szerepelnek, amelyeket a zenekari tagok dolgoztak át. A program során a résztvevők nagyobb mélységében ismerkedtek meg a legmodernebb légzéstechnikákkal, stílusismerettel, akusztikával, versenypszichológiával és zene-hangszertörténettel, mint az általános zeneórákon. A tanulók a projekt során minden fúvós kamarazenei felállással megismerkedtek, hangszereléseket készítettek, és a tábori foglalkozásokon már az önállóan vezetett próbákra is sor került, természetesen kontrollálva. Az elvégzett munka eredményeként, tanítványaink kompetenciákkal fognak rendelkezni az önálló zenekari munkához, zenei egyesületek létrehozásához és működtetéséhez.


Hangok a túlvilágról - Komolyzenei előadássorozat a Dunakanyar- régió általános és középfokú iskolái számára

Az ismeretterjesztő hangverseny során misztikus zenei világba kalauzoljuk el a fiatalságot. Élő előadásban prezentáljuk a mitológiai zenei versenyeket és a modern kutatási eredmények segítségével keressük a választ az akusztikai legendáknak. A műsor komplex, így érinti a képzőművészeti ágakat, a matematikát és a zenetörténetet. A zenei utazás során - a darabok bemutatása mellett - körüljárjuk a zenei memetikát, Gesualdo disszonancia elméletét, a híres médium, Rosamery Brown találkozásait a romantikus zeneszerzőkkel, megszólaltatjuk "Az utolsó vacsora" rejtett zenei üzenetét és hallhatóvá tesszük a Fibonacci számsort. Az előadást képzőművészeti alkotások sora kíséri, prezentáció segítségével.