Pályázati beszámoló 2023

Zenevarázs - Interaktív óvodai programok

EMT-TE-A-B-20-0076

Pályázati programunkban olyan óvodai előadásokat szerveztünk, amelyeken belül hangszer ismertetőt, érdekes akusztikai bemutatókat és közös produkciót is terveztünk a kicsikkel.

A közös zenélésben, az ovisok egyszerűbb Orff ütőhangszerekkel vettek részt, emellett (a gyermekdalok átiratait) énekkel kísérték. Az előadáson fúvós-ütős hangszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, a népdalok kíséretét szintetizátorral színesítettük. A projekt bipoláris volt. Egyrészt a gyerekek számára flow élmény nyújtott az élő zene, a hangszerek megismerése, és az interaktív tevékenység, hiszen aktívan részt vettek a produkcióban. Másrészt az előadók számára is teljesen új aspektusban jelent meg a közönséggel való interakció. 

Mert lehet, hogy mi adunk először hangszert a leendő géniuszok nagyszüleinek a kezébe!

Az óvodás program legnagyobb hozadéka- hasonlóan az iskolás hangszer bemutatókhoz- hogy sokan a rendezvények hatására kezdték el a hangszertanulást. A zenei tehetség öröklődik és halmozódik, a tehetségpiramis csúcsa szinte mindig az unoka. Ezért nagyon fontos feladat, hogy minél több gyereknek kedvet csináljunk a zenéléshez, biztassuk a zenetanulásra, akkor is, ha adottságai nem a legjobbak, vagy esetleg a szülői háttér ezt nem tenné lehetővé.

Óvodás projektünk nem csak provinciális szinten valósult meg, a pomázi óvodák mellett a Dunakanyar régió egy részét is lefedi, amely Pilisszentkereszt és Csobánka településeket foglalja magába. A koncertek tizenegy különböző intézményben jelentek meg!