Pályázati beszámolók 2012

NTP-MR-MPA-12-0021 - A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar hangversenye a Pécsi Bazilikában és Pécsváradon

2012-ben elkészült a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar 60 órás "Fújj, játssz, alkoss szabadon" tehetséggondozó programja, mely 2013-ban meg is valósult.

A tehetséggondozó program folytatásaként szerettük volna elmélyíteni és magasabb szintre emelni a 2012-ben megkezdett munkát és mindezt a nyilvánosság felé is bemutatni. A felkészítés eredményét, a Pécsi Bazilikában, az Ars Sacra fesztivál keretén belül mutattuk be.

Mint már a programban leírtuk: A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekarnál alkalmazott módszerek eltérnek az általánosságban elterjedttől. Az általunk kifejlesztett módszer középpontjában az egyén áll, a hatékony differenciálás a tanítási-tanulási folyamatban érvényesül. Minden tanuló, a tehetségéhez, tudásához igazított kottaanyagot kapott, amit egyre nehezebbre hangszereltünk a fejlődésével párhuzamosan. A műveket 32 szólamban hangszereltünk, minden hangszercsoportban3-4 különböző nehézségi szintre, így mindenki a tudásának megfelelő szólamot kapott. A módszernek köszönhetően a fiatalabb tanulók is óriásit fejlődtek, mert a differenciált anyagok miatt Ők is hasznos, aktív tagjai lehettek az együttesnek. A zenei anyag igen különleges volt: Barokk koncerteket, kantátákat szólaltattunk meg fúvószenekarral. Az igen alapos szólampróbáknak köszönhetően a műveket igen részletesen tanulhattuk meg. A hangszercsoportokkal, szólistákkal külön is tudtunk foglalkozni, (légzéstechnika, fúvásmód, stílus) így nagyon homogén hangzást hoztunk létre! A foglalkozások részét képezték még a mozgáskoordinációs és a meditációs-koncentrációs gyakorlatok.

A táborban új hangszerekkel bővítettük, színesítettük a hangzásképet, (piccolo trombita, nagybőgő, harangsor) nem mellékesen bevontuk ezzel a nem fúvós hangszeren játszó gyerekeket. Természetesen ezeken a foglalkozáson figyelemmel kellett lenni a terhelésre, az életkori sajátosságokra, így egy-egy megfeszített foglalkozás után, könnyedebb hangvételű művekkel pihentettük, lazítottuk a tanulókat.

A megtanult könnyűzenei darabokat a Pécsváradi Szabadtéri Fesztiválon mutattuk be.

A táborban lehetőségünk nyílt a művek összehasonlítására, zenetörténeti előadásokra, formatanra, alaposabb elemzésekre. Mivel a barokk zene az alapja az európai zenének, a projektben résztvevő gyerekek számára érthetőbbé, átláthatóbbá váltak a későbbi korok kompozíciói is. A szakmai fejlesztésen túl, az együttalkotás hatása, a közösségi élmények, az együtt játék is igen értékes volt, mivel ez visszahatott a tanulók egyéni fejlődésére is.

A Pécsi Bazilikában bemutatott barokk koncertnek óriási sikere volt, de az előadásig vezető út, a tanulási folyamat jelentette az igazi értéket! A koncertről készített felvételt, 2014-ben, DVD formájában szeretnénk megjelentetni.

A tanulási folyamat a projekttel nem zártuk le. A megtanult barokk repertoárra támaszkodva, (továbblépve a zenetörténetben) a bécsi klasszicista zeneszerzők műveivel kiegészítve folytatjuk a munkát.

STAR WARS SYMPHONY a Budapesti Millenáris Teátrumban - 2012. március 10.

Különleges esemény fül és szemtanúja lehetett mindaz, aki március 10.-én ellátogatott a Budapesti Millenáris Teátrumba. A Főváros központjában megrendezett estén, a hat epizód legkarakteresebb zenéiből hallhattak válogatást, mégpedig fúvószenekari átiratban. Az est fővédnöke az 501-es Hadosztály magyarországi helyőrsége volt, Csuka Gábor vezetésével. A koncertet kiállítás, bemutató, a zenét illusztráló kivetítő tette színessé.

A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar1992-ben alakult. A mintegy hatvan taggal rendelkező fúvós együttes az utóbbi 20 évben számos helyen koncertezett itthon és külföldön egyaránt.

A közelmúlt fontosabb eseményei:

Saxoniade fúvószenekari fesztivál Hohenstein- Ernstthal, Németország 2007. Helsinki nemzetközi fesztivál, Finnország, 2008. Nemzetközi Brass Band fesztivál Laussane, Svájc, 2009. Star Wars Symphony ősbemutató Pomáz, 2010. Nemzetközi fúvószenekari verseny Velenje, Szlovénia 2010. Nemzetközi filmfesztivál Krensmünster Ausztria 2011.

A Star Wars Symphony koncertet több mint 600 néző előtt játszhatták el a gyerekek, kiknek óriási élményt jelentett a Millenáris Teátrumban koncertezni. A nézők egyöntetű véleménye szerint kitűnően sikerült az előadás, bízunk benne, hogy további folytatása is lesz. Terveink között szerepel egy 2 x40 perces Disney Filmzenei koncert, melyet a MOM Színháztermében szeretnénk előadni, kifejezetten a gyerekközönséget megcélozva. Ezzel is szeretnénk a fiatal korosztályt is megismertetni a fúvószene szépségeivel.