Siker Lipcsében a Bach Fesztiválon

Óriási siker a Lipcsei Bach Fesztiválon!

A Zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott Európa legnagyobb Bach fesztiváljára. Ez az esemény példa nélküli a fesztivál történetében is, hiszen fúvószenekari hangszerelésben először szólaltak meg a Mester művei. Az együttes 2018.06.10-én lépett színpadra, és mutatta be nemzetközi szinten is egyedinek tekinthető barokk műsorát.

A közönség vastapssal és hangos ovációval fogadta műsorunkat! A fúvószenekarral előadott Bach művek olyannyira lenyűgözték a szervezőket, hogy örökös meghívást kaptunk a Fesztiválra!

A sikeres fellépés, mintegy 10 év szisztematikus munka eredménye, hiszen a zenekar 2008-óta minden évben komolyzenei koncerteket rendez az ország kiemeltebb székesegyházaiban, amelyeket rendszerint kiemelt érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt több tucat klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be. Az utóbbi évek templomi koncertjei tematikáját a barokk szerzők művei alkották, a repertoárt a legnagyobb mesterek, Händel, Vivaldi, Marcello, Porpora, Pezzel, Albinoni, Pachelbel darabjaiból állítottuk össze.

Közvetlen előzmények.

2017-ben, a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával egy olyan különleges programot valósítottunk meg, amelynek során J. S. Bach életművét behatóan tanulmányozhattuk. A zeneszerző egyes műveit a munka folyamán fúvószenekarra dolgoztuk át, majd a repertoárt nagy sikerrel mutattuk be közönségünknek. A zenei anyagot, ugyancsak az NTP támogatásával, Pendrive-on is közzé tettük. A műsor sikere miatt a projekt nem ért véget, elhatároztuk, hogy a koncertet autentikus környezetben is megszólaltatjuk. Mint tudjuk, Bach legjelentősebb korszakát a lipcsei Tamás templom orgonistájaként élte meg, így egyértelműen esett a választás a németországi városra. Az átdolgozások különlegessége, hogy műveket kifejezetten „templomi” akusztikára hangszerelte a zenekar karmestere, Széplaki Zoltán.

A folytatás.

A zenekar célkitűzése, hogy az itthoni fellépések mellett nemzetközi szinten is bemutassa komolyzenei repertoárját.  Úgy érezzük, hogy a Bach fesztivál sikere predesztinálja a fúvószenekart arra, hogy a jövőben is népszerűsítse a fúvósokra adaptált barokk darabokat. Ezért terveink szerint 2019-ben, Rómában, részt veszünk a Pantheonban megrendezett nemzetközi komolyzenei fesztiválon, ahol már az úgynevezett „nagybarokk” időszakig nyúlunk vissza, ahol J. Pachelbel, A. Corelli, H. Purcell és T. Albinoni szerzeményi fognak megszólalni fúvószenekari hangszerelésben.

Az utazást ámogatták:

Pomáz Város Önkormányzata

Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar Egyesület