NTP-MR-MPA-12-0021 - A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar hangversenye a Pécsi Bazilikában és Pécsváradon

2012-ben elkészült a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar 60 órás „Fújj, játssz, alkoss szabadon” tehetséggondozó programja, mely 2013-ban meg is valósult.

A tehetséggondozó program folytatásaként szerettük volna elmélyíteni és magasabb szintre emelni a 2012-ben megkezdett munkát és mindezt a nyilvánosság felé is bemutatni.  A felkészítés eredményét, a Pécsi Bazilikában, az Ars Sacra fesztivál keretén belül mutattuk be.

Mint már a programban leírtuk: A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekarnál alkalmazott módszerek eltérnek az általánosságban elterjedttől. Az általunk kifejlesztett módszer középpontjában az egyén áll, a hatékony differenciálás a tanítási-tanulási folyamatban érvényesül. Minden tanuló, a tehetségéhez, tudásához igazított kottaanyagot kapott, amit egyre nehezebbre hangszereltünk a fejlődésével párhuzamosan. A műveket 32 szólamban hangszereltünk, minden hangszercsoportban3-4 különböző nehézségi szintre, így mindenki a tudásának megfelelő szólamot kapott. A módszernek köszönhetően a fiatalabb tanulók is óriásit fejlődtek, mert a differenciált anyagok miatt Ők is hasznos, aktív tagjai lehettek az együttesnek. A zenei anyag igen különleges volt: Barokk koncerteket, kantátákat szólaltattunk meg fúvószenekarral. Az igen alapos szólampróbáknak köszönhetően a műveket igen részletesen tanulhattuk meg. A hangszercsoportokkal, szólistákkal külön is tudtunk foglalkozni, (légzéstechnika, fúvásmód, stílus) így nagyon homogén hangzást hoztunk létre! A foglalkozások részét képezték még a mozgáskoordinációs és a meditációs-koncentrációs gyakorlatok.

A táborban új hangszerekkel bővítettük, színesítettük a hangzásképet, (piccolo trombita, nagybőgő, harangsor) nem mellékesen bevontuk ezzel a nem fúvós hangszeren játszó gyerekeket. Természetesen ezeken a foglalkozáson figyelemmel kellett lenni a terhelésre, az életkori sajátosságokra, így egy-egy megfeszített foglalkozás után, könnyedebb hangvételű művekkel pihentettük, lazítottuk a tanulókat.

A megtanult könnyűzenei darabokat a Pécsváradi Szabadtéri Fesztiválon mutattuk be.

A táborban lehetőségünk nyílt a művek összehasonlítására, zenetörténeti előadásokra, formatanra, alaposabb elemzésekre. Mivel a barokk zene az alapja az európai zenének, a projektben résztvevő gyerekek számára érthetőbbé, átláthatóbbá váltak a későbbi korok kompozíciói is.  A szakmai fejlesztésen túl, az együttalkotás hatása, a közösségi élmények, az együtt játék is igen értékes volt, mivel ez visszahatott a tanulók egyéni fejlődésére is.

A Pécsi Bazilikában bemutatott barokk koncertnek óriási sikere volt, de az előadásig vezető út, a tanulási folyamat jelentette az igazi értéket! A koncertről készített felvételt, 2014-ben, DVD formájában szeretnénk megjelentetni.

A tanulási folyamat a projekttel nem zártuk le. A megtanult barokk repertoárra támaszkodva, (továbblépve a zenetörténetben) a bécsi klasszicista zeneszerzők műveivel kiegészítve folytatjuk a munkát.