„Közel az éghez” A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar koncertje a Szent István Bazilikában. - 2015.

Párizs, Bécs, Lisszabon és Brüsszel után 2007-óta Budapesten is minden év szeptember harmadik hetében kerül megrendezésre az Ars Sacra Fesztivál (Szakrális Művészetek Hete és Nyitott Templomok Napja). 9-10 napon át egyre több és színesebb eseményt kínál most már országszerte ez a programsorozat, melyre a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar 2011-ben csatlakozott.
Az Ars Sacra Alapítvány kiemelt célja a kortárs fiatal művészek egymás közötti párbeszédének megindítása, együttműködésük szervezése, számukra pályázatok kiírása, pályaműveik bemutatása, szakrális művészeti és kulturális események szervezése, felkarolása. A Budapestről indult kezdeményezés országossá lett, majd határokon átívelve egyre nagyobb körben hirdeti és erősíti a valódi értékeket: a szép, jó és igaz iránti igényt.

2015.szeptember 19-én az Ars Sacra Fesztivál keretén belül került megrendezésre a közel 800 fős közönség előtt az együttesünk ötödik tematikus komolyzenei hangversenye. A koncert J. S. Bach és G. F. Handel egyházi ihletésű műveire épült, de megjelentek kevésbé ismert, nagyszerű szerzők darabjai is, mint például J. Pezel, vagy J. Pachelbel.

A koncert különlegessége volt, hogy a zenéket kifejezetten "templomi akusztikára" hangszerelte a zenekar karmestere, Széplaki Zoltán. A repertoár az Esztergomi Bazilikában, a Pécsi Dómban és a (budapesti) Szent László-templomban megszólaltatott koncertek tematikáját követte.

A műsor:

G. F. Handel: Largo (from Xerxes)

J. Pachelbel: Canon  in D major

J. S. Bach: Air (Suite Nr3. II.)

W. A. Mozart: Ave Verum Corpus

G. F. Handel: Birthday Ode for  Queen Anne

J. S. Bach: Arioso (from Cantata 156)

L. Mozart: Alto Trombone Concerto II.

J. Pezel: Sarabande  (Nr.25.63.)

J. S. Bach: „Jesu Joy of Man’s Desiring” (from Cantata 147)

G. Ph. Telemann: Trumpet Concerto in D Major I. Adagio

A koncertet az Egri Székesegyházban terveztük megtartani, de szervezési okok miatt a Szent István Bazilikában került megrendezésre.

A nagy sikerre való tekintettel jövőre is meghívást kapott zenekarunk a Szent István Bazilikába egy komolyzenei koncert előadására.