Harmadik dimenzió - A Pomázi Ifjúsági fúvószenekar tehetségfejlesztő programja - NTP-ITKK-18-0001

A program világviszonylatban is egyedülálló!

A projekt során, (a zenei tehetségfejlesztés mellett) a résztvevők megismerkedtek a különböző 3D tervezőprogramokkal, nyomtatótechnikákkal, a hangszer/terem akusztikával, a hangrendszerekkel, anyagokkal, zenetörténeti aspektusból pedig foglalkoztunk a fúvóshangszerek evolúciójával. Az igen komplex projekt így a zenetudomány mellett érintette a kémiát, fizikát, akusztikát, matematikát, és nem kis részben a képzőművészeti ágakat is. A foglalkozás minden korosztály számára hasznos volt.

Az Makerspace kurzusokon, betekintést nyerhettünk a 3D szkenelés, lézervágás, Fusion 360 tervezőprogram és a Craftware szeletelőprogramok világába. A projekt segítségével olyan speciális 3D termet rendeztünk be, ahol a 3D nyomtató mellett multifunkcionális felületkezelő gépek, eszközök állnak rendelkezésre! Valószínűleg ez a világ első zeneiskolai 3D laborja! A következő program részeként-sikeres informatikai fejlesztés esetén-oktatóteremként is szeretnénk használni

Az egyesületben számos kreatív, innovatív gondolkodású fiatal van, akik vizuális kompetenciával is rendelkeznek. A résztvevők, a projekt végére megismerték a fúvókák, hangszerek fizikai paramétereit, és a módszert, hogy milyen módon tudják saját képükre formálni az eszközöket.(Perem, torok, kehely, furat méretek- összefüggések). A munka során elsajátított tudásanyag nem csak zenei téren hasznos, a 3D technológia ismerete számos kompetenciaterületen kiaknázható, emellett a kreativitást nagymértékben fejleszti. A munka zárásaként minden résztvevő elkészítette a saját 

maga által tervezett fúvókát/nádat és egy házi koncert keretén belül meg is szólaltattuk a végeredményt! A hangversenyt kiállítás kísérte, amelyen, a projekt során készített modelleket bemutattuk!

A zenetörténetben szereplő hangszerek közül építettünk piccolo harsonát, Toricelli trombitát, natúrkürtöt, sofárt, piston rendszerű trombitát! A gyerekek által megtervezett, kinyomtatott fúvókákat folyamatosan teszteltük, javítottuk a tökéletes hangzás eléréséhez.

A zenei tehetségmodell fejlesztése mellett párhuzamosan, a zenei darabokon keresztül ismerkedtünk meg az akusztika, a 3D tervezés-nyomtatás és a témához szorosan kötődő tudományokkal és a felhasznált anyagok tulajdonságaival.

Már most olyan egyedülálló eszközöket készítettünk a technológia segítségével, amely a jövőbe mutat! Említhetnénk például a szaxofonsorhoz szordínót, amely segítségével a klasszikus zenék lágyabban szólnak, a fa filamentből épített mélyrézfúvókákat, amelynek igen puha, lágy hangszíne van, vagy éppen kvarchomokkal töltött euphonium fúvókát, amely igen felhangdús…és az innovációk tárháza kimeríthetetlen!

Hosszabb távon-a következő projektünk során- a hagyományos fúvókaformák mellett- parametrikus, centrikus furat kialakítású, illetve az anatómiai tulajdonságokat követő (homorú perem) fúvókák kipróbálása lesz a cél! A 3D technika dinamikus fejlődése miatt, időközben tucatnyi új, különleges anyaggal bővült a felhasználható anyagok száma, így, a folytatásban, további érdekes hangzásokkal kísérletezhetünk.

A projekt, az egyesület további működésére is hatással lesz, hiszen fúvókákat, hangszer-kiegészítőket, alkatrészeket készíthetünk minden zenekari tag számára a jövőben is!

A program olyan ismeretekkel, komplex tudással ruházta fel a résztvevőket, amely segítségével a zenei kompetenciák kis jelentősen fejlődnek. A saját maguk részére optimalizált fúvókák nem csak a technikai fejlődést segítik elő, hanem a megszerzett elméleti tudásnak köszönhetően (hangszerakusztika, fizika) javíthatnak hangszeres módszerükön is! A résztvevők, egy teljesen új, számukra teljesen ismeretlen, ugyanakkor igen vonzó technológiával ismerkedtek meg, úgy érezzük, lelkesedésük jó hatással volt a zenei foglalkozásokra is. A projekt nem ér véget: Az elkészített eszközöket hosszú távon tudják alkalmazni és folyamatosan fejleszteni önmaguk számára.

A program végén a résztvevők kompetensé váltak olyan eszközöket építeni, amellyel a legjobb eredményt, teljesítményt tudja elérni! A 3D nyomtató technológia lehetővé teszi, hogy érzékenyen, azonnal reagálhassanak minden apró fiziológiai változásra.

A program hatása hosszú távú, hiszen növendékeink további pályafutásuk során mindig alkalmazhatják ezt a most még kissé 

futurisztikusnak tűnő technikát, amely jelenleg a fúvásmódszertan forradalmi, digitális evolúcióját jelenti.

Negatívumként említeném meg a jelenlegi 3D technológia lassú tempóját, hiszen egy fúvóka nyomtatási ideje 1-2 óra között mozog, emiatt sajnos a kapacitás nem érte el az igény szintjét. Elmondható, hogy tervezésben mindig előrébb jártunk, mint a nyomtatásban.

A visszajelzések nagyon pozitívak, tanítványaink a programon kívül is foglalkoznak a 3D nyomtatással.

A továbbiakban szeretnénk a műgyanta alapú technológiát is bevenni a repertoárba, és kétfejes nyomtatóval bővíteni az eszközparkot, amellyel ötvözhetjük a különböző alapanyagú filamenteket.

A program támogatói: