Forrás a zenének - Feladat a zenésznek - EMT-ZENE-19-0019

A Térzene program keretén belül, a zenekar hét nagyszabású koncertet szervezett. A térzene program filozófiáját követve, a hangversenyek  azokhoz is eljutottak, akik esetleg nem látogatják a koncerttermeket. A támogatás segítségével az együttes eszközparkja is jelentős mértékben fejlődött, így a  szabadtéri koncerteken is jó minőségű hangzást produkált a Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar. A szakmai koncepció három részből épült fel. Az elsőben populárisabb, közönségcsalogató repertoárral léptünk fel, itt az volt a cél, hogy minél nagyobb tömeget tudjunk bevonzani a produkciókra. Ilyen volt a  Pomázi városnapi koncert, A Dunakanyar régiót érintő Pilisszentkereszti Rock Symphony, a pomázi Teleki-Wattay kastély parkjában megrendezett térzene. A második kiemelt cél, az ingyenes, templomi, barokk hangversenyek, amelyek a pomázi Szent István Plébániatemplomban, és a Váci Székesegyházban kerültek megrendezésre. A harmadik, a fiatal közönséget szólította meg, a Szentendrei PMK Színháztermében, a világviszonylatban is egyedülálló MARVEL koncertet a nagy érdeklődésre való tekintettel, meg kellett ismételni! A rendezvények nagyon sikeresek voltak, a programokat kiemelt érdeklődés kísérte. A térzenéken 600-700 fős közönség gyűlt össze, a MARVEL két teltházat vonzott, a komolyzenei koncerteken is megteltek a templomok.


A koncertekről: Az együttes a Gyermeknapi Programok keretében adott nagy sikerű hangversenyt Pilisszentkereszten. A koncert fővédnöke Hadházy Sándor képviselő úr volt, aki megtisztelte jelenlétével a z eseményt. A koncerten közönségcsalogató repertoárral készültünk, amelyben klasszikus Rock zenék fúvószenekari adaptációi jelentek meg, A Dunakanyar régióban meghirdetett koncertre a környező településekről is szép számmal érkeztek  érdeklődők. A hangverseny programjában többek között Szörényi-Bródy:István a király, Queen-Medley, LGT, AC/DC és Bon Jovi összeállítások szerepeltek.

Vicsi László polgármester úr megnyitója után adtuk elő nagy sikerű és nagyon jó hangulatú műsorunkat, a Pomáz Város Napján. A szabadtéri Star Wars rendezvényen szép számú, lelkes közönség gyűlt össze. A koncerten a következő népszerű darabok hangzottak el: Star Wars Episode VI. Celebration Theme, Star Wars Galaxy Funk, Star Wars: Cantina Band, Star Wars Jedi Rock, Star Wars Episode I. Ending Celebration.

A pomázi Teleki-Wattay kastélykertben hangulatos „Garden-partyt” szerveztünk, amelyre vendégfellépőként meghívtuk a Németországból érkezett Falkenbergi Fúvószenekart. A repertoár könnyűzenére épült, de helyet kaptak benne népszerű filmzenei átdolgozások is. A programot, a két zenekar közös produkciója zárta.

A zenekar kiemelt célja bebizonyítani, hogy a fúvószenének létjogosultsága van a koncerttermekben, templomokban. Ennek jegyében az együttes immár egy évtizede rendszeresen komolyzenei koncerteket rendez az ország reprezentatív székesegyházaiban, amelyeket rendszerint kiemelt érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt számos klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be.

A térzene program során, J. S. Bach, fúvószenekarra átdolgozott művei szólaltak meg. A Váci Dómban és a Pomázi Szent István székesegyházban előadott koncertek-a járványügyi helyzet ellenére, és rendeletek betartása mellettt- telt ház előtt szólaltak meg.A különleges műsort, 2021-ben a Lipcsei Bach Fesztiválon is bemutatjuk!

Pályázatunk egyik kiemelkedő célja egy olyan innovatív, nemzetközi szinten is egyedülálló koncert megvalósítása volt, amelyben az igen népszerű Marvel filmek zenéit szólaltatjuk meg fúvószenekari adaptációban. Az egész estés koncertet látványos színpadkép, prezentáció és lézer hologramos animáció kísérte! Nem titkolt célunk, hogy ezzel a fiatalabb generációkat is bevonzzuk a koncerttermekbe és a hazai fúvószenekarok számára szakmai inspirációt nyújtsuk. 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy vonzóvá, érthetővé tegyük a fiatalok számára a fúvószenekari műfajt, ez pedig nem könnyű feladat ebben a digitális, a média által diktált populáris „techno zene korban”. A mintegy 21 filmből álló eposz és a filmek zenéje igen népszerű, emiatt úgy gondoltuk, hogy nagyon nagy támogatottsága és hatása lesz a koncertnek! A hangszereléseket a zenekar karmestere, Széplaki Zoltán készítette, aki ez idáig mintegy háromszáz zeneművet dolgozott át. A helyszín, az 400 fő befogadására alkalmas Pest Megyei Könyvtár Színházterme (Szentendre) volt, a kiemelt érdeklődés miatt, a koncertet megismételtük. A hangversenynek óriási sikere volt, valószínűleg ez volt az együttes fennállásának legszínvonalasabb előadása.