Csíkszentsimon - 2016. július 6-10.

CSILLAGÖSVÉNYEN”

A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar utazása a Csíkszentsimoni (Erdély) Fúvószenekari Fesztiválra.

2016. július 6 – július 10-ig

Utazásunk célja: Szakmai és társadalmi együttműködés kialakítása határainkon túli Magyar fúvószenekarokkal, továbbá az együttesünknél alkalmazott, bevált jó gyakorlat átadása.

Az elmúlt években számos ország zenei egyesületével vettük fel a kapcsolatot, így nagyon hasznos tapasztalatokat szereztünk, amelyeket beépítettük zenekarunk tematikájába. Ez a program annyiban tért el az előzőektől, hogy együttesünk 20 év szakmai tapasztalatait, módszereit, kottaanyagait tudta átadni az erdélyi zenekaroknak, amelyek ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek, mint együttesünk az alapítás éveiben. A szimpóziumon mi is betekintést nyerhettünk a Csík-járásban működő zenekarok munkájába, megismertük lehetőségeiket, felépítésüket és az általuk alkalmazott módszertant.

Sándor Árpád, a Csíkszentsimoni, Újtusnádi és a Csíkszentamási együttes vezetője örömmel fogadta a segítségünket. A kottaanyagokon, módszertanunkon kívül, élénk érdeklődést mutatott a zenei egyesületek alapításának módjáról, azok fenntartásáról, és a pályázati források lehetőségeiről. Elmondása szerint, a zenekarunknál alkalmazott koncertszervezés metodikáját is alkalmazni fogja a további munkája során.

A koncertekről.

A tervezett koncertek helyszíne, a kiváló idő, és a befogadóképesség korlátai miatt a Hargita Megyei Kulturális Központ Csíkszereda, és a Csíkszentsimon Kulturális Ház előtt, szabadtéren, nagy sikerrel valósultak meg. A jó hangulatra jellemző, hogy a koncertek után még hosszú ideig közösen zenéltek fiataljaink.

A templomi hangversenyen - a helyszűke miatt- a csíkszentsimoni zenekar nem tudott csatlakozni hozzánk, de a mintegy félórás koncert nagy elismerést aratott a helyi közönség köreiben. A koncert anyagát szeptember 24-én, a budapesti Szent István Bazilikában, az Ars Sacra Fesztivál rendezésében ismét előadjuk.

A közös koncertek mellett, a gyerekek együtt zenéltek, kirándultak, próbáltak, sőt, még táncházat is alakítottak a záró rendezvényen. Kiemelt szándékunk volt, hogy minél jobban megismerjék növendékeink a helyi kultúrát, így kérésünkre, családoknál helyezték el a zenekar tagjait.

A szakmai fórumon túl, nagyon fontosnak tartottuk, hogy tanítványaink új inspirációval térjenek haza. Ez úgy érezzük sikerült: A térség páratlan történelme, helyrajzi kincsei, a közös kulturális gyökereink megismerése, igazi értéket közvetítettek számunkra!

A közös program még nem ért véget! 2017 júniusában vendégül látjuk a Csíkszentsimoni Fúvószenekart, ahol egy fesztivál keretein belül Pomázon, és Pilisszentkereszten közösen koncertezik a két zenekar.

Az utazást támogatta: