Barokk hangverseny a VIII. Római Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon - Olaszország, 2019.03.13-2019.03.17.

Előzmények.

Az együttes egyik kiemelt célja bebizonyítani, hogy a fúvószenének van létjogosultsága a koncerttermekben, templomokban. Ennek jegyében az együttes immár kilenc éve rendszeresen komolyzenei koncerteket rendez az ország vezető székesegyházaiban, amelyeket rendszerint nagy érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt több tucat klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be. Az utóbbi évek templomi koncertjei tematikáját a barokk szerzők művei alkották, a repertoárt a legnagyobb mesterek, J.S. Bach, Händel, Telemann, Vivaldi, Marcello, Porpora, Pezzel, darabjaiból állítottuk össze. Reményeink szerint, koncertjeink hatására országos szinten is megjelenik a barokk mesterek repertoárja a fúvószenekaroknál.

2018-ban elhatároztuk, hogy az itthoni fellépések mellett, nemzetközi szinten is bemutatjuk komolyzenei repertoárunkat.

A nagysikerű Lipcsei Bach Fesztivál szereplés után, idén márciusban részt vettünk a Római Nemzetközi Zenekari és Kórusfesztiválon. A rendezvényen egyetlen fúvószenekarként jelentünk meg és az elmúlt évek tematikáját követve, barokk repertoárral készültünk. Szokás szerint, a koncertet egy hosszabb felkészülési időszak előzte meg, ahol a repertoárépítés mellett mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt  fektettünk a foglalkozásokon. A fesztivál színhelye a Teatro don Bosco színház és a Pantheon voltak, és abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy mindkét helyszínen a zenekar koncertje nyitotta meg a fesztivált. A szerepléseket igen sikeresnek ítélem meg, hiszen egy fárasztó utazás után, felkészülési lehetőség nélkül, teltház előtt, a maximumot nyújtotta az együttes, nagy közönségsikert aratva.

Számunkra is hasznos volt szakmai szempontból a rendezvény, hiszen 14 együttest hallgathattunk meg a világ különböző részeiről, és a szimpóziumon a tapasztalataikat is megoszthatták egymás között a  szakmai vezetők.