B.A.C.H - A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar koncertje a lipcsei Bach Fesztiválon 2018.

Óriási siker a Lipcsei Bach Fesztiválon!

A Zenekart az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott Európa legnagyobb Bach fesztiváljára. Ez az esemény példa nélküli a fesztivál történetében is, hiszen fúvószenekari hangszerelésben először szólaltak meg a Mester művei. Az együttes 2018.06.10-én lépett színpadra, és mutatta be nemzetközi szinten is egyedinek tekinthető barokk műsorát.

A közönség vastapssal és hangos ovációval fogadta műsorunkat! A fúvószenekarral előadott Bach művek olyannyira lenyűgözték a szervezőket, hogy örökös meghívást kaptunk a Fesztiválra!

A sikeres fellépés, mintegy 10 év szisztematikus munka eredménye, hiszen a zenekar 2008-óta minden évben komolyzenei koncerteket rendez az ország kiemeltebb székesegyházaiban, amelyeket rendszerint kiemelt érdeklődés kísér. A zenekar egyedülálló repertoárral rendelkezik, az évek alatt több tucat klasszikus zenei átiratot készített, majd mutatott be. Az utóbbi évek templomi koncertjei tematikáját a barokk szerzők művei alkották, a repertoárt a legnagyobb mesterek, Händel, Vivaldi, Marcello, Porpora, Pezzel, Albinoni, Pachelbel darabjaiból állítottuk össze.

Közvetlen előzmények.

2017-ben, a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával egy olyan különleges programot valósítottunk meg, amelynek során J. S. Bach életművét behatóan tanulmányozhattuk. A zeneszerző egyes műveit a munka folyamán fúvószenekarra dolgoztuk át, majd a repertoárt nagy sikerrel mutattuk be közönségünknek. A zenei anyagot, ugyancsak az NTP támogatásával, Pendrive-on is közzé tettük. A műsor sikere miatt a projekt nem ért véget, elhatároztuk, hogy a koncertet autentikus környezetben is megszólaltatjuk. Mint tudjuk, Bach legjelentősebb korszakát a lipcsei Tamás templom orgonistájaként élte meg, így egyértelműen esett a választás a németországi városra. Az átdolgozások különlegessége, hogy műveket kifejezetten „templomi” akusztikára hangszerelte a zenekar karmestere, Széplaki Zoltán.

A folytatás.

A zenekar célkitűzése, hogy az itthoni fellépések mellett nemzetközi szinten is bemutassa komolyzenei repertoárját.  Úgy érezzük, hogy a Bach fesztivál sikere predesztinálja a fúvószenekart arra, hogy a jövőben is népszerűsítse a fúvósokra adaptált barokk darabokat. Ezért terveink szerint 2019-ben, Rómában, részt veszünk a Pantheonban megrendezett nemzetközi komolyzenei fesztiválon, ahol már az úgynevezett „nagybarokk” időszakig nyúlunk vissza, ahol J. Pachelbel, A. Corelli, H. Purcell és T. Albinoni szerzeményi fognak megszólalni fúvószenekari hangszerelésben.