A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekar nyári felkészítő tábora Sopronban - 2015. június 29-július 4.

Az intenzív zenekari táborok legfőbb célja a fellépésre való felkészülés és a tehetséges fiatalok tudásának gazdagítása. Zenekarunknál legalább olyan fontos szerepet tölt be a stílusteremtés, mint a teljesítménynövelés. Rendszerben gondolkodunk, a legfontosabbnak nem a produkciót, hanem annak növendékeinkre kifejtett hatását tartjuk.

Mint már a programban leírtuk: A Pomázi Ifjúsági Fúvószenekarnál alkalmazott módszerek eltérnek az általánosságban elterjedttől. Az általunk kifejlesztett módszer középpontjában az egyén áll, a hatékony differenciálás a tanítási-tanulási folyamatban érvényesül. Minden tanuló, a tehetségéhez, tudásához igazított kottaanyagot kapott, amit egyre nehezebbre hangszereltünk a fejlődésével párhuzamosan. A műveket 32 szólamban hangszereltünk, minden hangszercsoportban 3-4 különböző nehézségi szintre, így mindenki a tudásának megfelelő szólamot kapott. A módszernek köszönhetően a fiatalabb tanulók is óriásit fejlődtek, mert a differenciált anyagok miatt Ők is hasznos, aktív tagjai lehettek az együttesnek.

Az alapos szólampróbáknak köszönhetően a műveket igen részletesen tanulhattuk meg. A hangszercsoportokkal, szólistákkal külön is tudtunk foglalkozni, (légzéstechnika, fúvásmód, stílus) így nagyon homogén hangzást hoztunk létre. A foglalkozások részét képezték még a mozgáskoordinációs és a meditációs-koncentrációs gyakorlatok.

A táborban új hangszerekkel bővítettük, színesítettük a hangzásképet, (piccolo trombita, nagybőgő, harangsor) nem mellékesen bevontuk ezzel a nem fúvós hangszeren játszó gyerekeket.

 Természetesen ezeken a foglalkozáson figyelemmel kellett lenni a terhelésre, az életkori sajátosságokra, így egy-egy megfeszített foglalkozás után, könnyedebb hangvételű művekkel pihentettük, lazítottuk a tanulókat.

A táborban lehetőségünk nyílt a művek összehasonlítására, zenetörténeti előadásokra, formatanra, alaposabb elemzésekre. Mivel a barokk zene az alapja az európai zenének, a projektben résztvevő gyerekek számára érthetőbbé, átláthatóbbá váltak a későbbi korok kompozíciói is. A szakmai fejlesztésen túl, az együttalkotás hatása, a közösségi élmények, az együtt játék is igen értékes volt, mivel ez visszahatott a tanulók egyéni fejlődésére is.

A tábor végén lehetőségünk volt arra, hogy a megtanult darabokat bemutathattuk a VOLT Fesztiválon Sopron város külön felkérésére, melynek nagy örömmel eleget tettünk. A koncertnek óriási sikere volt, de az előadásig vezető út, a tanulási folyamat jelentette az igazi értéket.

A tanulási folyamat a projekttel nem zártuk le. A megtanult repertoárra támaszkodva, (továbblépve a zenetörténetben) a bécsi klasszicista zeneszerzők műveivel kiegészítve folytatjuk a munkát.